Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Huszonegyedik rész - Valami egyszerűt...

2010.12.03

Huszonegyedik rész - Valami egyszerűt...

 

 

 

Ha csak egyszer is meghátrálsz, az rosszabb a halálnál. A félelem mindent elvesz tőled, és a lelkedet öli meg.

Spirál  c. film

 


Soha sem értettem azokat az embereket, akik a gyerekeiket, csak mert van pénzük valamiféle drága, fizetős, egyenruhás „az ország legjobb iskolája” sulijába íratják. De lehet csak azért mert nem igazán bírom a klubhelységeket, de még inkább a klubokat.  Itt pedig kötelező volt legalább egy klubba tagnak lennem. Az iskola csili-vili volt, rengeteg extrával, ami mind a diákokat kívánta szolgálni. Szigorú tanterv, szigorú tanárok, komoly szabályok és a diákvilág elitje. Mindez megspékelve tökéletes, gyűrődésmentes egyenruhával, és lenéző tekintetekkel. Nem hiszem, hogy ide illenék.

- A város, sőt talán joggal mondhatom, hogy az ország legjobb iskolája vagyunk. Komoly hangsúlyt fektetünk, nem csak a gyerekek tudásának csiszolgatására, hanem a lelki világukra, a fizikumukra, és segítünk nekik komoly, érett a társadalmi normáknak megfelelő felnőtteké válni. Fontosnak tartjuk a nyelvoktatást, az idegen népek, kultúrák megismerését, elmerülünk a zene, a művészetek világába ezzel is lelki táplálékot nyújtva a diákoknak. Továbbá nem zárkózunk el semmiféle vallásvilágtól, mint mondtam célunk a világ népeinek kultúrájának megmerése.

- Az összesnek? – csúszott ki a számon, miközben a márvány padlót vettem alaposan szemügyre. Fekete márvány? Szükséges ez egy iskolába?  Odón régi, és valószínűleg nagyon értékes lépcső, talán kézzel faragott korláttal, gondos aprólékos munka, az ablakok szinte mindegyike színes mozaik, biblia képekkel. A tornaterem modern, és persze, hogy az iskola focicsapata az országos bajnok.

- Nem, persze, hogy nem – mosolyodott el, de kihallottam a leplezett cinikusságot, hogy a lenéző tekintetről már ne is beszéljek.

- Na és, a diákok, hogy tanulnak itt? Mennyi az iskola átlaga? Az órarendjük milyen kötött? – jött egy újabb komoly kérdés Davidtől, és már rájöttem, hogy ő aztán nem bízza a véletlenre a dolgokat. Már ez az ötödik kérdése, amit az igazgatónő, akinek vörös haja van, szögletes arca, és merev tartása. Nem hiszem, hogy olyan idős lenne, mégis a sötét kosztüm és az, hogy a haját szoros kontyba hordja, dob rajta vagy tíz évet. Hogy a fekete vastag keretes szemüvegről már ne is beszéljünk…

- Tanulóinktól, elvárjuk a kiváló tanulmányi eredményt, azért cserébe, amit kapnak tőlünk. A legrosszabb tanulónk átlaga is két egészes (megjegyzés: Németországban fordított osztályzás van, tehát az egyes a legjobb jegy, és az ötös a legrosszabb!). Az alatt nincs helye intézményünkben egyetlen diáknak sem. A napirend mindenkinek minimum hat órából tevődik össze, ehhez még jönnek a választott zeneórák, a hittan órák, a sport, a különböző kötelező nevezzük most így: hobbi körök. Amelyek ugyanúgy értékelve vannak, mint a többi más iskolákban is értékelt tantárgyak. A diákjaink általában hat és hét óra között végeznek, és reggel nyolckor kezdődik az oktatás. Illetve általában a testnevelés, azaz inkább választható kötelező sport az első két órát mindig igénybe veszi, így az osztályok többsége nulladik órával kezd.

- Választható, kötelező sport? – kérdeztem vissza értetlenül. Hogy lehet valami egyszerre választható és kötelező is?

- Igen –bólintott a nő – Heti háromszor kötelező testmozgás. Ez pedig lehet, atlétika, úszás, lovaglás, és konditermünk is van.

- Csodálatos – nyögtem ki, és közben azon imádkoztam, hogy Davidnek még véletlenül se forduljon meg a fejébe, hogy ez az iskola a tökéletes választás számomra. Szerintem még arra sem vagyok méltó az itteni mércét figyelembe véve, hogy a küszöböt átlépjem… még beszennyezném a légkört.

- Ja, és kéthetente szombaton, hagyományból iskola van minden egyes diák számra.

- Szombaton iskola, minden második héten??? – hüledeztem és reméltem olyan arcot vágtam, ami felért egy komoly testi sértéssel. Ezt még ők sem gondolhatják komolyan.

- Pontosan. – Bólintott, majd Davidre emelte a tekintetét – van még kérdése?

*

- Szerintem nagyon szimpatikus hölgy volt…

- Ez a két dolog nem fér össze ebbe a mondatba, David! Az elhangzottak után nem. Még mindig teljes sokkba vagyok, nem látod? – mutattam az arcomra, mire elnevette magát. – Ez nem egy iskola volt, hanem… valami szent monostor, sportcentrum és művészi börtön egyben! Mégis hova készít fel, az- az életre, hogy beléphetek a sakkörbe, vagy hogyan fogom jobban megtanulni a nyelveket, ha van nyelvi labor. Arról már nem is beszélve, hogy este hétig itt kéne dekkolnom, csak mert pár retardált strébernek hitt, kő gazdag kertvárosi, bankigazgató fiaival kell együtt festegetnem, vagy reggel hatkor lovagolnom. Ez a hölgy pedig nem hölgy, hanem egy békaképű vénlány, aki csak a pénzre utazik. Jelen esetbe a te pénzedre. Nem láttad, hogy nézett rád?

- Hát tudod, egyesek nehezen tudnak ellenállni a sármomnak, hogy a vonzerőmről már ne is beszéljünk… - nézett rám mosolyogva, miközben megálltunk a pirosnál. Elfintorodtam, majd elmosolyodtam.

- Keressünk, kérlek valami egyszerűbbet…

- Téglafalak, és egy tornaterem?

- És pár fémdetektor – nevettem el magam, de bólintottam. Pont arra volt szükségem. Nem pedig erre a… nem is tudom milyen létesítményre!

- Akkor már tudom mi is a nekünk való… azaz inkább az úrnő kényes ízlésének. Tudod, hogy ez az ország…

- legjobb iskolája –fejeztem be helyette, és bólintottam. – De én egy átlagos ember vagyok, szóval megemlékszem, kevésbé híres sulival ahol ropog a parketta, és nincs márvány padló…

- Az gránit volt…

- Én kérek elnézést – ráztam meg a fejem lassan, mire felsóhajtott, de azért bólintott. Úgy láttam sikerült meggyőznöm… nem mintha egyébként számítana a véleménye.

*

- Igaz, nem tudsz velünk jönni? – rontott be Tom, Bill szobájába, de mikor meglátta az öccsét már megbánta ezt a hülye kérdést. Bill az ágyon ült és sírt. Tom nagyon megijedt, és igazából szóhoz sem jutott. Nem igazán volt jó a vigasztalós dolgokban. – Bill? Mi a baj? – ült le mellé, de testvére megrázta a fejét.

- Annyira hülye vagyok!

- Mondj valami újat is, mert ezt már eddig is tudtam – sóhajtott fel színpadiasan, hogy oldja egy kicsit a hangulatot, de úgy látszott nem jött be, mert Bill dühösen meredt rá.

- Szakítottam vele Tom!

- Mi? – fülledt el a srác – kidobtad Leonát? De hát már cirka három éve jártok… azt mondtad ő az igazi… mi a fene történt? Megcsalt?

- Nem! – tiltakozott hevesen, és Tom nem egészen tudta hova tenni a dolgokat. Hát persze, hogy nem csalta meg, hiszen imádják egymást. Olyanok ők, mint egy mágnes. Szinte vibrál közöttük a levegő, mindketten folyton beszélnek, megértik egymást, és még ő Tom is kedveli a csajt, hogy a család és a banda többi tagjáról már ne is beszéljünk.

- Ez történt!- nyomott bátyja kezébe egy sárga borítékot, amit eddig szorongatott. Tom az ölébe öntötte a tartalmát, és hirtelen nem tudott megszólalni az elképedéstől. Ez nem lehet igaz.

- Mindent tudnak róla, érted? És azt írják, megölik, ha nem dobom ki! Figyelik, mert leírták a teljes napirendjét, itt van szóról szóra, pontosan a képek is igazolják – bökött a kép halomra, és a hangja kezdett hisztérikusan csengeni. – Nem tehettem mást! Nem engedhetem, hogy bármi baja essen.

- Bill ez fenyegetés… életveszélyesen megfenyegették a barátnődet! A rendőrséggel és Daviddel kell beszélnünk! Nem pedig pár elmezavaros tinédzser utasításaira ugrani!

- Azt írták ha szólok a rendőrségnek, tényleg megölik! Annyira hülye vagyok…

- Nem, nem vagy az – pattant fel mellőle Tom és a füléhez emelte a telefont – hívom Davidet, hívd fel Leonát, és mond meg, hogy üljön fel az első Berlinbe tartó gépre, kimész elé a reptérre biztonsági őrökkel!

- Nem, Tom… ez

- Te csak ne Tomoz itt nekem, Bill! Szedd össze magad és emeld fel a hátsódat és kezd el csinálni, amit mondtam! – nézett komolyan testvére szemébe, majd kihátrált a szobából, és felsóhajtott… úgy tűnt a mai mozi ugrott… és ha így haladnak talán az összes többi.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Chat
Archívum

Naptár
<< Július / 2022 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 48128
Hónap: 152
Nap: 7